Řeřicha zahradní léčivé účinky
Léčivé účinky řeřichy zahradní jsou známy již od pradávna. Je
bohatým zdrojem vitamínu C, B1, E a beta karotenu. Dále obsahuje mnoho
zdraví prospěšných minerálů například železo, vápník, draslík,
hořčík, síru, hořčičný glykosid a další. Má ostrou chuť podobnou
ředkvičce. Konzumace řeřichy je vhodná zvláště v zimním období, kdy
si můžeme jednoduše doma vypěstovat rostlinky řeřichy a dodat tělu mnoho
potřebných vitamínů (hlavně vitamín C) a minerálů. Řeřichu není
vhodné tepelně upravovat, protože tím ztrácí obsah cenných látek.
Řeřicha má pozitivní účinky na krvetvorbu, zbavuje tělo škodlivých
látek a ničí škodlivé mikroorganismy. Je močopudná, proto pomáhá při
léčbě zánětů močového měchýře, ale může se užívat i jako
prevence při častějších potížích s močovými cestami a
s ledvinami.
Má pozitivní vliv na naše trávení, podporuje vylučování žaludečních
šťáv, příznivě působí na činnost jater a aktivuje žlučník.
Usnadňuje trávení těžkých jídel a zbavuje pocitu plného žaludku.
Také pomáhá při onemocnění
dýchacích cest, při nachlazení a kašli. Při bolestech zubů se
používá odvaru z řeřichy ke kloktání.
Výhonky a klíčky řeřichy zahradní pomáhají snižovat vysoký krevní
tlak, posilují imunitu a působí jako prevence před rakovinou.
Vitamín E, který řeřicha obsahuje ve větším množství, zvyšuje
plodnost, sexuální energii a podporuje laktaci.
V kuchyni se řeřicha používá do omáček, pomazánek, polévek, salátů,
na chleba s máslem a podobně.
Tagy: léčivé účinky řeřichy, řeřicha vlastnosti, vitamíny v zimě, řeřicha bylinka, řeřicha a zdraví, leppidum sativum, použití řeřichy, řeřicha vitamíny