Jak snížit cholesterol přírodní cestou

Zvýšená hladina cholesterolu je příčinou mnoha nebezpečných onemocnění součastné civilizace. Cholesterol se ukládá v cévách v podobě tukových usazenin, tím způsobuje jejich zúžení, které má za následek ochromení srdeční činnosti, poruchy krevního oběhu, sklerotické změny a proces předčasného stárnutí organismu. Optimální hodnota cholesterolu v krvi je 150 – 180 mg/100 ml, hladina by neměla překročit 250 mg/100 ml.
Hrozbu způsobenou nadbytkem cholesterolu můžeme ovlivnit dodržováním pravidel racionální výživy a úpravou své životosprávy. Jakou tedy můžeme držet dietu, abychom se této hrozby zbavili?
Především konzumujeme co nejvíce zeleniny, zvláště zelí, cibule, česneku, kopru, petrželové natě a dýně. Dbáme na to, aby tuky pokryly nanejvýš 30 % přijímané energetické hodnoty, přičemž 2/3 musí tvořit tuky rostlinného původu a zbytek původu živočišného. Významnou roli v jídelníčku má také konzumace ryb. Z preventivního hlediska na onemocnění věnčitých tepen se doporučují nenasycené tuky v syrovém stavu např. slunečnicový, sójový nebo kukuřičný olej, které hladinu cholesterolu snižují. Jako přírodní léčbu jak snížit cholesterol lze také použít různé léčebné oleje (2–3× denně jednu čajovou lžičku).
OLEJ SEZAMOVÝ mimo to, že snižuje cholesterol v krvi, má také antidepresivní ůčinky a posiluje paměť.
OLEJ BODLÁKOVÝ (panenský) získávaný ze semen světlice barvířské snižuje cholestrol v krvi.
OLEJ Z PŠENIČNÝCH KLÍČKŮ zmírňuje neurologické potíže a snižuje hladinu cholesterolu v játrech.
OLEJ Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ je bohatý na mastné kyseliny a jeho účinky na zvýšený cholesterol jsou rychlé.
Jako proticholesterolová prevence je důležitá konzumace zejména bobulového ovoce s nízkým obsahem cukru, které obsahuje nejen vitamín C, ale i vlákninu a pektin. Je to hlavně rybíz, maliny, ostružiny, zahradní i lesní jahody, angrešt a borůvky. Výborná jsou rovněž jablka. Vitamín C upravuje metabolismus cholesterolu a vyplavuje jeho nadbytek z tepen. Snižuje ho, když je vysoký a snižuje, když je nízký.
Je třeba vyloučit rafinovaný cukr, který se dá částečně nahradit medem a samozřejmě omezit na minimum veškeré sladkosti. Dále omezit solení. Sůl můžeme částečně nakradit kořením např. kmínem, majoránkou, bazalkou a estragonem. Z našeho jídelníčku je také potřeba odstranit polotovary, tuky a vyhýbat se smaženým pokrmům.
Jíst by se mělo tmavé pečivo s příměsí otrub, které obsahují, bílkoviny, mikroelementy a vlákninu, což má příznivé účinky na trávení.
Neblahý vliv na vylučování cholesterolu do oběhového systému má, kromě nezdravé stravy, stres, nikotin, káva a také konzumace vydatných jídel ve velkých časových odstupech.
Z domácích receptů dobré výsledky pro snížení cholesterolu přírodní cestou přináší měsíční kůra, založená na šťávě z čerstvého zelí. Šťáva připravená v odšťavňovači se pije vždy čerstvá. Také se doporučuje pít 2× denně dvě lžičky jablečného octa s převařenou vodou oslazenou jednou lžičkou medu.
Jako přírodní léčba při zvýšené hladině cholesterolu také pomáhá dušená cibule. Nakrájíme najemno 3 velké cibule, přidáme lžící oleje, 12 lžic vody a dusíme přiklopené asi 20 minut.
Ke snížení cholesterolu se také využívá prášek ze semen speciálního druhu jitrocele, tak zvané psyllium.
Pro očistu organismu můžeme užívat např. heřmánkový, pampeliškový nebo zázvorový čaj.
Kromě stravování je však stejně důležitý dostatek přirozeného pohybu, který napomáhá i při snižování nadváhy.

Tagy: snížení cholesterolu přírodní cestou, dieta při zvýšeném cholesterolu, cholesterolová dieta, cholesterol přírodní léčba