Jak snížit cholesterol přírodní cestou
Zvýšená hladina cholesterolu je příčinou mnoha nebezpečných
onemocnění součastné civilizace. Cholesterol se ukládá v cévách
v podobě tukových usazenin, tím způsobuje jejich zúžení, které má za
následek ochromení srdeční činnosti, poruchy krevního oběhu, sklerotické
změny a proces předčasného stárnutí organismu. Optimální hodnota
cholesterolu v krvi je 150 – 180 mg/100 ml, hladina by neměla překročit
250 mg/100 ml.
Hrozbu způsobenou nadbytkem cholesterolu můžeme ovlivnit dodržováním
pravidel racionální výživy a úpravou své životosprávy. Jakou tedy
můžeme držet dietu, abychom se této hrozby zbavili?
Především konzumujeme co nejvíce zeleniny, zvláště zelí, cibule,
česneku, kopru, petrželové natě a dýně. Dbáme na to, aby tuky pokryly
nanejvýš 30 % přijímané energetické hodnoty, přičemž 2/3 musí tvořit
tuky rostlinného původu a zbytek původu živočišného. Významnou roli
v jídelníčku má také konzumace ryb. Z preventivního hlediska na
onemocnění věnčitých tepen se doporučují nenasycené tuky v syrovém
stavu např. slunečnicový, sójový nebo kukuřičný olej, které hladinu
cholesterolu snižují. Jako přírodní léčbu jak snížit cholesterol lze
také použít různé léčebné oleje (2–3× denně jednu čajovou
lžičku).
OLEJ SEZAMOVÝ mimo to, že snižuje cholesterol v krvi, má také
antidepresivní ůčinky a posiluje paměť.
OLEJ BODLÁKOVÝ (panenský) získávaný ze semen světlice barvířské
snižuje cholestrol v krvi.
OLEJ Z PŠENIČNÝCH KLÍČKŮ zmírňuje neurologické potíže a snižuje
hladinu cholesterolu v játrech.
OLEJ Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ je bohatý na mastné kyseliny a jeho účinky na
zvýšený cholesterol jsou rychlé.
Jako proticholesterolová prevence je důležitá konzumace zejména bobulového
ovoce s nízkým obsahem cukru, které obsahuje nejen vitamín C, ale
i vlákninu a pektin. Je to hlavně rybíz, maliny, ostružiny, zahradní
i lesní jahody, angrešt a borůvky. Výborná jsou rovněž jablka. Vitamín
C upravuje metabolismus cholesterolu a vyplavuje jeho nadbytek z tepen.
Snižuje ho, když je vysoký a snižuje, když je nízký.
Je třeba vyloučit rafinovaný cukr, který se dá částečně nahradit medem
a samozřejmě omezit na minimum veškeré sladkosti. Dále omezit solení. Sůl
můžeme částečně nakradit kořením např. kmínem, majoránkou, bazalkou a estragonem.
Z našeho jídelníčku je také potřeba odstranit polotovary, tuky a vyhýbat
se smaženým pokrmům.
Jíst by se mělo tmavé pečivo s příměsí otrub, které obsahují,
bílkoviny, mikroelementy a vlákninu, což má příznivé účinky na
trávení.
Neblahý vliv na vylučování cholesterolu do oběhového systému má, kromě
nezdravé stravy, stres, nikotin, káva a také konzumace vydatných jídel ve
velkých časových odstupech.
Z domácích receptů dobré výsledky pro snížení cholesterolu přírodní
cestou přináší měsíční kůra, založená na šťávě z čerstvého
zelí. Šťáva připravená v odšťavňovači se pije vždy čerstvá. Také
se doporučuje pít 2× denně dvě lžičky jablečného octa s převařenou
vodou oslazenou jednou lžičkou medu.
Jako přírodní léčba při zvýšené hladině cholesterolu také pomáhá
dušená cibule. Nakrájíme najemno 3 velké cibule, přidáme lžící oleje,
12 lžic vody a dusíme přiklopené asi 20 minut.
Ke snížení cholesterolu se také využívá prášek ze semen speciálního
druhu jitrocele, tak zvané psyllium.
Pro očistu organismu můžeme užívat např. heřmánkový, pampeliškový
nebo zázvorový čaj.
Kromě stravování je však stejně důležitý dostatek přirozeného pohybu,
který napomáhá i při snižování nadváhy.
Tagy: snížení cholesterolu přírodní cestou, dieta při zvýšeném cholesterolu, cholesterolová dieta, cholesterol přírodní léčba