Zimní salát

Suroviny na zimní salát:
stejné díly mrkve, petržele, celeru a bílého zelí
Koření (pro litrovou sklenici):
1/4 lžičky chilli koření nebo 1 feferónka
Nálev:
na 1 litr vody 0,3 – 0,35 l 8% octa, 25 g soli a 100 g cukru

Příprava zimního salátu:
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na hranolky, zelí na čtverečky. Celer a petržel předvaříme 15 minut v mírně osolené vodě (10 g soli na 1 litr vody). Stejným způsobem zvlášť předvaříme i mrkev. Pokrájené zelí předvaříme 10 minut. Zeleninu necháme dobře odkapat, promícháme a plníme do sklenic. Přidáme koření nebo feferónku, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme. Koření můžeme také pozměnit dle obliby. Sklenice dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na 90 stupňů, potom sterilujeme při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l 25 minut, sklenice 0,5 l 20 minut.

Tagy: zavařování zeleniny, sterilovaný zeleninový salát, sterilovaná zelenina, petroselinum