Zázvor a jeho léčivé účinky

Zázvor je již od pradávna hojně používaným kořením, ale své zastoupení má hlavně v domácím lékařství. Má typické aroma, které mu dodávají esenciální oleje. Obsahuje řadu vitamínů (např. A, B1, B2, C, E) a minerálních látek (hořčík, sodík, draslík, vápník, fosfor, železo). Typickou pikantní chuť způsobuje látka gingerol.
Pro svoji širokou působnost se uplatňuje při léčbě rozmanitých onemocnění. Má silné protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh, má pozitivní účinky na trávení, dokáže ulevit při migrénách a přispívá k boji proti rakovině.
Dlouholetou tradici má zázvor při léčbě chřipky a nachlazení, působí jako prevence proti onemocnění dýchacích cest a prohřívá organismus. Napomáhá i při léčbě střevní chřipky a otravy jídlem. V nejrůznější podobě má zázvor příznivé účinky při nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu a potlačuje pálení žáhy. Nejčastěji se užívá v podobě zázvorového čaje. Nastrouhaný čerstvý zázvor nebo zázvor obsažený v potravinových doplňcích by měl ulevovat při plynatosti.
Zázvor také dobře působí při ranní nevolnosti a nevolnostech způsobených cestováním.
Protože při konzumaci zázvoru se díky jeho ostré chuti zvyšuje teplota těla, urychluje se metabolismus a spalování kalorií. Takže jeho pravidelná konzumace má přiznivý vliv na hubnutí.
Zázvor by měl ulevit i při svalové bolesti kloubů, zánětech kloubů a revmatické artritidě.
Při ranních nevolnostech v těhotenství se používá zázvorového čaje. Jeho konzumace v menším množství by neměla mít škodlivé účinky. Samozřejmě je lepší se o jeho užívání v těhotenství poradit s lékařem.

  • Zázvorový čaj

Asi 2 cm oloupaného oddenku se nastrouhá na hrubším struhadle, dá do 1 l vroucí vody, může se přidat kousek skořice nebo hřebíček. Vaří se asi 1/2 minuty, odstaví, nechá se 10 minut louhovat a přecedí. Zázvorový čaj se může dochutit medem a citrónem.

Tagy: gingerol, čaj zázvor, zázvor vedlejší účinky, zázvorový čaj příprava, zázvor v těhotenství, léčivé účinky zázvoru, zingiber officinale, zázvor a jeho použití