Boršč
Suroviny na boršč:
500 g masa (hovězí, vepřové, uzené)
párek
klobása
300 g červené řepy
200 g zeleniny (mrkev, petržel,
cibule)
200 g čerstvého zelí
2 lžíce rajského protlaku nebo 100 g rajčat
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
sůl
pepř
bobkový list
smetana
1 a 1/2 litru vývaru
2 – 3 brambory
trochu másla nabo sádla
Příprava boršče:
Červenou řepu a zeleninu nakrájíme, zalijeme trochou vývaru, přidáme
rajský protlak nebo rajčata, ocet, cukr, trochu sádla nebo 2 lžíce másla
a zakryté podusíme. Po 15 – 20 minutách přidáme zelí nakrájené na
nudličky, promícháme a dusíme ještě 20 minut. Potom doplníme zbylým
vývarem, bobkovým listem, solí, pepřem a podle chuti trochou octa. Během
vaření ještě přidáme na kostičky pokrájené brambory. Do hotové
polévky vložíme na kousky nakrájené maso a při podávání smetanu.
Tagy: aurus nobilis, recepty s bobkovým listem