Kompot z vlašských ořechů
Na kompot z vlašských ořechů potřebujeme:
zelené vlašské ořechy, celou skořici, lusk vanilky, hřebíček
Nálev: na 1 litr vody – 2 kg cukru, 1 lžička kyseliny citrónové
Příprava ořechového kompotu:
Nedozrálé, zelené vlašské ořechy opereme, hustě propícháme silnější
jehlou, zalijeme studenou vodou a necháme 2 týdny vylouhovat. Vodu každy den
měníme. Ke konce louhování by měla být slupka ořechů hnědá až
černohnědá. Ořechy scedíme, necháme odkapat a vaříme ve vodě, až lehce
sklouznou z jehlice, když je nabodneme. Potom je vychladíme ve studené vodě
a necháme odkapat. Ořechy nasypeme do zavařovacích sklenic, zalijeme horkým
nálevem (proložíme opláchnutým kořením) a sklenice uzavřeme. Vložíme
je do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na 90 stupňů, potom při této teplotě
sterilujeme 40 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 35 minut (sklenice 0,5 l).
Po ukončení sterilece sklenice ochladíme.
Tagy: juglans regia, zavařování ořechů, recept na kompot z vlašských ořechů, výroba kompotu z vlašských ořechů, příprava ořechového kompotu, ořechový kompot