Borůvkový kompot
Na borůvkový kompot potřebujeme dobře vybarvené, nepřezrálé
borůvky.
Nálev: na 1 litr vody je třeba 550 g cukru
Příprava borůvkového kompotu:
Borůvky přebereme, opereme, scedíme a necháme odkapat. Nasypeme je do
zavařovacích sklenic, setřeseme a zalijeme horkým nálevem. Sklenice
uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na 85 stupňů, potom při této teplotě
sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice
0,5 l).
Borůvky v kompotu se časem mohou slepit dohromady. Tomu můžeme zabránit
tím, že během skladování sklenice mírně protřepáváme.
Tagy: vaccinium myrtillus, recept na borůvkový kompot, kompot z borůvek, domácí borůvkový kompot, výroba borůvkového kompotu, příprava borůvkového kompotu, zavařování ovoce, zavařování borůvek