Borůvkový kompot

Na borůvkový kompot potřebujeme dobře vybarvené, nepřezrálé borůvky.
Nálev: na 1 litr vody je třeba 550 g cukru

Příprava borůvkového kompotu:
Borůvky přebereme, opereme, scedíme a necháme odkapat. Nasypeme je do zavařovacích sklenic, setřeseme a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Nejdříve zahříváme 20 minut na 85 stupňů, potom při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l).
Borůvky v kompotu se časem mohou slepit dohromady. Tomu můžeme zabránit tím, že během skladování sklenice mírně protřepáváme.

Tagy: vaccinium myrtillus, recept na borůvkový kompot, kompot z borůvek, domácí borůvkový kompot, výroba borůvkového kompotu, příprava borůvkového kompotu, zavařování ovoce, zavařování borůvek