Pizza neapolská
Suroviny:
Těsto:
3 a 1/2 hrnečku hladké mouky
1 a 1/4 hrnečku vlažné vody
3/4 hrnečku oleje
30 g droždí
1/2 lžičky soli
špetka cukru
Náplň:
300 g měkkého salámu
3 lžíce strouhaného sýra
6 sardelových řezů
16 oliv nebo 4 naložené feferonky
5 rajčat
3 lžíce rajského protlaku
2 lžíce oleje
2 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce čerstvé rozsekané bazalky (lžička suché)
1 špetka oregána
1 lžička cukru
sůl
pepř
Postup:
Droždí promícháme se čtyřmi lžícemi vlažné vody, přidáme cukr a
necháme na teplém místě, aby vzešlo. Mouku a sůl dáme do mísy,
uprostřed uděláme důlek, kam vlijeme vzešlé droždí, olej a zbytek vody.
Dobře vypracujeme těsto a necháme asi 1 hodinu v teple kynout. Mezitím si
uděláme náplň. Z oleje, pokrájené cibule, česneku, rajského protlaku,
rajčat, bazalky, oregána, soli a pepře udusíme hustou omáčku. Přidáme do
ní salám nakrájený na kostičky, pokrájené olivy nebo feferonky.
Z vykynutého těsta uděláme kulaté základy na pizzu (asi 17 cm
v průměru). Na ně natřeme náplň, posypeme strouhaným sýrem a poklademe
sardelkami. Upečeme na dobře vymaštěném plechu nebo plechu vyloženém
pečícím papírem.
Tagy: recepty s bazalkou, recept na pizzu, ocimum basilicum