Pizza neapolská

Suroviny:
Těsto:
3 a 1/2 hrnečku hladké mouky
1 a 1/4 hrnečku vlažné vody
3/4 hrnečku oleje
30 g droždí
1/2 lžičky soli
špetka cukru
Náplň:
300 g měkkého salámu
3 lžíce strouhaného sýra
6 sardelových řezů
16 oliv nebo 4 naložené feferonky
5 rajčat
3 lžíce rajského protlaku
2 lžíce oleje
2 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce čerstvé rozsekané bazalky (lžička suché)
1 špetka oregána
1 lžička cukru
sůl
pepř

Postup:
Droždí promícháme se čtyřmi lžícemi vlažné vody, přidáme cukr a necháme na teplém místě, aby vzešlo. Mouku a sůl dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, kam vlijeme vzešlé droždí, olej a zbytek vody. Dobře vypracujeme těsto a necháme asi 1 hodinu v teple kynout. Mezitím si uděláme náplň. Z oleje, pokrájené cibule, česneku, rajského protlaku, rajčat, bazalky, oregána, soli a pepře udusíme hustou omáčku. Přidáme do ní salám nakrájený na kostičky, pokrájené olivy nebo feferonky. Z vykynutého těsta uděláme kulaté základy na pizzu (asi 17 cm v průměru). Na ně natřeme náplň, posypeme strouhaným sýrem a poklademe sardelkami. Upečeme na dobře vymaštěném plechu nebo plechu vyloženém pečícím papírem.

Tagy: recepty s bazalkou, recept na pizzu, ocimum basilicum