Mátový sirup

Suroviny na přípravu mátového sirupu:
mátové lístky (nejméně 300 g)
500 g cukru
1/2 l vody
1 citrón

Příprava mátového sirupu:
Mátové lístky otrháme a dobře opereme. Svaříme si 1/2 l vody s 1/2 kg cukru (nejlépe přírodním hnědým). Mátové lístky dáme do mixéru, přidáme dobře omytý a pokrájený citrón a rozmixujeme. Zalijeme horkým cukerným roztokem a necháme asi 12 hodin vylouhovat. Potom přecedíme přes plátýnko, nalijeme do lahví a uzavřeme. Uchováváme v lednici. Pro delší trvanlivost můžeme sirup sterilovat.
Mátový sirup je dobrý na zlepšení trávení, při nadýmavosti, ale také je dobré ho používat jako prevenci proti nachlazení, protože má příznivé účinky na naší imunitu.
Můžeme ho užívat po lžičkách, ale je výborný i do čaje.

Tagy: recepty z máty peprné, sirup na trávení, sirup proti nachlazení, sirup z máty peprné, mentha piperita