Sterilované papriky

Suroviny na sterilované papriky:
dobře vyzrálé čerstvé papriky
Koření pro litrovou sklenici:
2 kuličky nového koření, 1/2 bobkového listu, 1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek
Nálev:
na 1 litr vody 0,3 l octa, 20–25 g soli, 80–100 g cukru

Příprava sterilovaných paprik:
Z paprik vyřízneme jádřince, odstraníme vnitřní palčivá žebra, popřípadě papriky nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Pak je dobře omyjeme, zbavíme zbylých semen a vložíme do téměř vroucí osolené vody (10 g soli na 1 litr vody). Papriky ovaříme asi 5 minut a těsně urovnáme do čistých zavařovacích sklenic. Proložíme je opláchnutým kořením, případně i několika plátky cibule, zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme. Zahříváme 20 minut na 90 stupňů a po té sterilujeme při 90 stupních 25 minut (sklenice 0,7–0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l).
Příprava nálevu:
Vodu od převáření paprik ještě doplníme vodou na požadované množství, přidáme dávku soli zmenšenou o množství použité k předváření, cukr a zahřejeme k varu. Nakonec přidáme ocet a přihřejeme téměř k varu.
Papriky můžeme sterilovat také s olejem (2 lžíce na litrovou sklenici).

Tagy: capsinum annuum, zavařování paprik, papriky sterilované s olejem, sterilovaná zelenina, zavařování zeleniny