Dobromysl sušení

Dobromysl se suší ve stínu a to v menších svazcích. Ideálně se dobromysl suší na půdě, kde se vyhneme přímému slunci, které není pro dobromysl vhodné. Teplota by neměla přesáhnout 35 – 40 stupňů.Správně usušená dobromysl, má příjemnou vůni a nať si uchová svou barvu, pokud je správně usušená. Listy a květy se musí po usušení oddrhnout od stonků a před uchováním v dóze dobře rozdrtit. Pokud sladujete dobromysl ve svazcích, od stonku odtrhávejte až před použitím. Ideální doba ke sklizni lístků na sušení je v období, kdy již vytvořená poupata, zatím nevykvetla. Oregáno začne kvést začátkem léta. Nejlepší je ale oregáno v čerstvém stavu, krátkodobě je lze uskladnit v ledničce, případně ve sklenici vody.

Tagy: oregáno, použití oregána, léčivé účinky oregána, použití dobromysli, léčivé účinky dobromysli, origanum vulgare, chilli