Jitrocelový sirup II.
Jitrocel je od nepaměti oblíbeným domácím léčivým připravkem.
Užívá se hlavně při všech onemocněních dýchacích orgánů, při
zahlenění, kašli a podobně. Jitrocelový sirup čistí krev od nečistot a
chorobných látek. Můžeme si ho připravit i doma.
Omyté listy jitrocele vrstvíme nejlépe do větší sklenice (3–5 litrů),
prosypáváme přírodním cukrem a dobře stlačíme. Následující dny, jak
se hmota postupně usazuje, doplňujeme další vrstvy, až je sklenice plná.
Sklenici uzavřeme a postavíme na teplém místě na slunci, dokud se
nerozpustí cukr a neusadí šťáva z listů u dna sklenice. Vzniklou
šťávu přelijeme přes cedník, převaříme, naplníme nejlépe do tmavé
láhve, uzavřeme a uložíme do lednice. Neotevřený jitrocelový sirup nám
vydrží i několik měsíců, pokud chceme zvýšit trvanlivost, můžeme ho
sterilovat.
K pročištění krve by se měl jitrocelový sirup užívat denně jedna
lžíce před každým jídlem (děti jednu lžičku).
Tagy: plantago lanceolata, výroba jitrocelového sirupu, recept na jitrocelový sirup, sirup z jitrocele, sirup na pročištění, léčivé účinky jitrocele