Jitrocelový sirup II.

Jitrocel je od nepaměti oblíbeným domácím léčivým připravkem. Užívá se hlavně při všech onemocněních dýchacích orgánů, při zahlenění, kašli a podobně. Jitrocelový sirup čistí krev od nečistot a chorobných látek. Můžeme si ho připravit i doma.
Omyté listy jitrocele vrstvíme nejlépe do větší sklenice (3–5 litrů), prosypáváme přírodním cukrem a dobře stlačíme. Následující dny, jak se hmota postupně usazuje, doplňujeme další vrstvy, až je sklenice plná. Sklenici uzavřeme a postavíme na teplém místě na slunci, dokud se nerozpustí cukr a neusadí šťáva z listů u dna sklenice. Vzniklou šťávu přelijeme přes cedník, převaříme, naplníme nejlépe do tmavé láhve, uzavřeme a uložíme do lednice. Neotevřený jitrocelový sirup nám vydrží i několik měsíců, pokud chceme zvýšit trvanlivost, můžeme ho sterilovat.
K pročištění krve by se měl jitrocelový sirup užívat denně jedna lžíce před každým jídlem (děti jednu lžičku).

Tagy: plantago lanceolata, výroba jitrocelového sirupu, recept na jitrocelový sirup, sirup z jitrocele, sirup na pročištění, léčivé účinky jitrocele