Pěstování a sběr kerblíku
Kerblík je nenáročná rostlina. Má rád kyprou vlhkou půdu, daří se mu
na slunci, ale nejlépe v polostínu. Snáší poměrně dobře
i chladnější počasí.
Výsev můžeme provádět volně na záhon již od konce března do řádků
vzdálených asi 15 cm. Vysévat můžeme postupně až do konce září,
zajistíme si tím stálý přísun čerstvé natě. Sklízet jí můžeme již
za měsíc po výsevu, ale vždy nejlépe před rozkvětem. Kerblík rostoucí
mezi saláty nám bude svou vůní odpuzovat mšice a plže. Rostliny
z pozdějších výsevů v půdě dobře přezimují a na jaře vytváří
bohaté listové růžice, takže hned brzy z jara můžeme mít čerstvou
zelenou nať.
Nejlépe chutnají čerstvě sklizené mladé listy. Sušením a dlouhým
vařením se ničí typické aroma, při zmražení zůstává však
zachováno.
Tagy: třebule, uchování kerblíku, přezimování kerblíku, anthriscus cerefolium