Pěstování a sběr kerblíku

Kerblík je nenáročná rostlina. Má rád kyprou vlhkou půdu, daří se mu na slunci, ale nejlépe v polostínu. Snáší poměrně dobře i chladnější počasí.
Výsev můžeme provádět volně na záhon již od konce března do řádků vzdálených asi 15 cm. Vysévat můžeme postupně až do konce září, zajistíme si tím stálý přísun čerstvé natě. Sklízet jí můžeme již za měsíc po výsevu, ale vždy nejlépe před rozkvětem. Kerblík rostoucí mezi saláty nám bude svou vůní odpuzovat mšice a plže. Rostliny z pozdějších výsevů v půdě dobře přezimují a na jaře vytváří bohaté listové růžice, takže hned brzy z jara můžeme mít čerstvou zelenou nať.
Nejlépe chutnají čerstvě sklizené mladé listy. Sušením a dlouhým vařením se ničí typické aroma, při zmražení zůstává však zachováno.

Tagy: třebule, uchování kerblíku, přezimování kerblíku, anthriscus cerefolium