Kostivalová tinktura

Kostivalová tinktura se vyrábí z čerstvého kořene, který se sbírá od jara do podzimu. Kořeny kostivalu dobře očistíme, omyjeme kartáčkem a rozřežeme nadrobno. Na krájení je dobře používat keramický nůž, aby se účinné látky ve styku s kovem nezničily. Naplníme až po hrdlo do láhve a zalijeme 40% alkoholem (např. režnou nebo vodkou). Kořeny musí být celé ponořené. Láhev na 2 – 3 týdny postavíme na teplé místo. Kostivalovou tinkturu potom přelijeme přes plastový cedník a máme hotovo.
Tinkturu z kostivalu lékařského používáme pouze zevně. Je výborná proti revmatismu, otokům kloubů a podobně. Stačí na noc na postižené místo nakapat pár kapek a rozetřít.

Tagy: černý kořen, výroba kostivalové tinktury, kostivalu lékařského, léčivé účinky, tinktura z kostivalu lékařského, využití kostivalu lékařského, symphytum officinale