Kostivalová tinktura
Kostivalová tinktura se vyrábí z čerstvého kořene, který se sbírá
od jara do podzimu. Kořeny kostivalu dobře očistíme, omyjeme kartáčkem a
rozřežeme nadrobno. Na krájení je dobře používat keramický nůž, aby se
účinné látky ve styku s kovem nezničily. Naplníme až po hrdlo do láhve
a zalijeme 40% alkoholem (např. režnou nebo vodkou). Kořeny musí být celé
ponořené. Láhev na 2 – 3 týdny postavíme na teplé místo. Kostivalovou
tinkturu potom přelijeme přes plastový cedník a máme hotovo.
Tinkturu z kostivalu lékařského používáme pouze zevně. Je výborná
proti revmatismu, otokům kloubů a podobně. Stačí na noc na postižené
místo nakapat pár kapek a rozetřít.
Tagy: černý kořen, výroba kostivalové tinktury, kostivalu lékařského, léčivé účinky, tinktura z kostivalu lékařského, využití kostivalu lékařského, symphytum officinale