Pelyňkové víno

Pelyňkové víno používáme při zažívacích potížích, srdeční a oběhové slabosti, při poruchách ledvin, jako podpůrnou léčbu při dně, revmatismu, depresích a jako ochranu před plicními chorobami.
Pelyněk pro přípravu vína je nejlépe sbírat v dubnu.
Na přípravu pelyňkového vína potřebujeme:
50 – 100 ml vymačkané šťávy z jarního pelyňku
400 g přírodního květového nebo lesního medu
3 litry kvalitního bílého nebo červeného vína

Příprava pelyňkového vína:
Pelyněk rozkrájíme nadrobno nebo rozmixujeme v mixéru. Tuto kaši prolisujeme přes řidší tkaninu. Víno s medem uvedeme v varu a přidáme odměřené množství získané pelyňkové šťávy. Ještě horké pelyňkové víno slijeme do lahví a uzavřeme.
Užíváme každý třetí den jednu likérovou skleničku na lačno.

Tagy: léčivé účinky pelyňku, artemisia absinthium, příprava pelyňkového vína, víno z pelyňku, použití pelyňku