Višňový sirup
Suroviny na přípravu višňového sirupu:
dobře vyzrálé až přezrálé višně
na 1 l šťávy 1,5 kg cukru a 2 g kyseliny citrónové
Příprava višňového sirupu:
Višně opereme, zbavíme stopek a z větší části pecek. Potom je
rozdrtíme, spolu se zbytkem pecek, které sirupu dodají příjemnou jadrnou
chuť. Višňovou drť necháme asi 24 hodiny stát a pak jí prolisuleme.
Šťávu nalijeme do vyšší úzké nádoby a necháme usadit kal. Když máme
šťávu čistou, stočíme jí hadičkou. Toto čištění by nemělo trvat
déle než 24 hodin, aby nám nezačala kvasit. Do čisté šťávy přidáme
cukr a kyselinu citrónovou a zahřejeme na 70 stupňů. Po rozpuštění cukru
nalijeme višňový sirup do lahví a uzavřeme.
Tagy: použití višní, šťáva z višní, višňová šťáva, sirup z višní, prunus cerasus