Pampeliška léčivé účinky
Pampeliška roste jako nepříjemný plevel, ale v lidovém lékařství je
velmi oblíbenou bylinou známou svými léčivými účinky. Celá rostlina
obsahuje bílou mléčnou šťávu. Zužitkovat se dá celá kořen, list
i květ. Pampeliška obsahuje spoustu látek prospěšných našemu organismu.
Listy jsou bohaté na vitamín C, D, A, B a betrakaroten, jsou zdrojem železa,
křemíku, draslíku a vápníku. V kořeni jsou tyto látky zastoupeny ještě
ve větší míře.
Kořen pampelišky má přiznivé účinky na trávení, vylepšuje žaludeční
šťávy, podporuje pocení, má močopudné účinky, snižuje hladinu
cholesterolu a cukru v krvi, má dobrý vliv na játra, pročišťuje
organismus od různých jedů a toxinů a působí povzbudivě. Ze sušeného
kořene se připravuje odvar. Jedna vrchovatá lžička sušeného kořene se
přelije 1/4 l vroucí vody, krátce povaří, nechá 15 minut vylouhovat a
scedí. Druhý způsob je, že se lžička kořene přelije 1/4 l studené vody,
nechá se přes noc, druhý den se přivede k varu a scedí. Pampeliškový
čaj se pije po doušcích půl hodiny před a po snídani.
Čerstvé stvoly a listy regulují činnost jater a žlučníku, pomáhají při
cukrovce, žloutence a chorobách sleziny. Jsou známy různé očistné kůry,
při kterých se rozžvýká denně 5 – 10 čerstvých stvolů. Pro své
krevpročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu.
V poslední době vědci zkoumají léčivé účinky pampelišky na
rakovinnné buňky. Bylo zjištěno, že pampeliškový kořen respektive odvar
z něho, by mohl být účinným bojovníkem proti rakovině.
Pampeliška užívaná vnitřně nebo ve formě nálevu z kořene a listů má
pozitivní účinky i na naší pleť, napomáhá při léčbě akné a
různých ekzémů. Kořen, list či čerstvě utržený květ poskytuje na lomu
bílé mléko, kterým lze vypalovat fibromy a bradavice. Tento způsob byl
používán již v 7. a 8. století v Arábii. Nálev s destilovanou vodou
lze použít na skvrny v obličeji nebo na fleky na rukou.
Mladých listů pampelišky se používá v kuchyni k výrobě salátů, nebo
se do různých salátů jen přidávají.
Ženy v těhotenství by se však měly užívání pampelišky ve větším
množství vyhnout.
Květy pampelišky se sbírají v dubnu a květnu, rozprostřou do tenké
vrstvy a rychle usuší. Listy se sbírají v dubnu a květnu, dříve než se
rozvine květní stvol a rychle se usuší na slunci nebo umělým teplem.
Kořen se sbírá na podzim v říjnu. Kořeny se vyryjí, operou, nakrájí a
usuší umělým teplem.
-Pampeliškový med a sirup
Z květů pampelišek se již od pradávna vyrábí pampeliškový med a sirup.
Používá se při onemocnění dýchacích cest jako lék i jako prevence. Med
i sirup se připraví ze 400 pampeliškových květů, které se zalijí
1,5 l vody, přidají se dva na plátky nakrájené citróny a vaří asi 1/4
hodiny. Jeden den se nechá louhovat, přecedí se přes plátýnko, přidá se
1,5 kg cukru a za občasného zamíchání se vaří na mírném ohni 1,5 –
2 hodiny, podle toho jak má být pampeliškový med nebo sirup hustý. Horké
se nalije do skleniček, uzavře a obrátí dnem vzhůru.
-Pampeliškové víno
Víno z pampeliškových květů se užívá při ženských a zažívacích
potížích. Potřebujeme 250 g květu, 1 kg cukru, 2 l vody a vinné
kvasnice. Postaví se na několik týdnů na tmavé místo. Když květ klesne
na dno, víno se slije do lahví a uskladní na tmavém místě. Pampeliškové
víno se užívá dvakrát denně jedna stopka před jídlem.
Tagy: smetánka lékařská, pampeliška na rakovinu, pampeliškový sirup, pampeliška kořen, pampeliška v těhotenství, pampeliškový kořen proti rakovině, pampeliškový čaj, pampeliškové víno, léčivé účinky pampelišky, pampeliška na fleky na rukou