Sirup z pampelišky
Suroviny na sirup z pampelišky:
čtyři vrchovaté hrsti pampeliškových květů
1 kg přírodního cukru
1/2 citrónu
1 l vody
Příprava sirupu z pampelišky:
Do jednoho litru studené vody nasypeme propláchnuté pampeliškové květy,
zbavené stonků, na kolečka nakrájený dobře omytý citrón a pomalu
zahřejeme k varu. Necháme vzkypět, potom hrnec odstavíme a necháme
24 hodin vylouhovat zakryté v chladu. Po té scedíme přes síto nebo
plátno, necháme odkapat a květy rukou vymačkáme. Do štávy přidáme cukr
a na mírném ohni vaříme asi 1 – 1,5 hodiny. Pokud se nám na hladině
utvoří pěna, sebereme jí. Sirup z pampelišek nesmí být hodně hustý,
aby při delším skladování nekrystalizoval a nesmí být ani řídký, aby
po krátkém čase nekvasil. Nakonec slijeme do sklenic a uzavřeme.
Pampeliškový sirup používáme do čaje nebo ředěný s vodou při
onemocněních horních dýchacích cest nebo jako prevenci proti
nachlazení.
Tagy: smetánka lékařská, použití pampelišek, výroba pampeliškového sirupu, recept na pampeliškový sirup, léčivé účinky pampelišky, sirup z pampelišek, taraxacum officinale, pampeliškový sirup