Sirup z pampelišky

Suroviny na sirup z pampelišky:
čtyři vrchovaté hrsti pampeliškových květů
1 kg přírodního cukru
1/2 citrónu
1 l vody

Příprava sirupu z pampelišky:
Do jednoho litru studené vody nasypeme propláchnuté pampeliškové květy, zbavené stonků, na kolečka nakrájený dobře omytý citrón a pomalu zahřejeme k varu. Necháme vzkypět, potom hrnec odstavíme a necháme 24 hodin vylouhovat zakryté v chladu. Po té scedíme přes síto nebo plátno, necháme odkapat a květy rukou vymačkáme. Do štávy přidáme cukr a na mírném ohni vaříme asi 1 – 1,5 hodiny. Pokud se nám na hladině utvoří pěna, sebereme jí. Sirup z pampelišek nesmí být hodně hustý, aby při delším skladování nekrystalizoval a nesmí být ani řídký, aby po krátkém čase nekvasil. Nakonec slijeme do sklenic a uzavřeme.
Pampeliškový sirup používáme do čaje nebo ředěný s vodou při onemocněních horních dýchacích cest nebo jako prevenci proti nachlazení.

Tagy: smetánka lékařská, použití pampelišek, výroba pampeliškového sirupu, recept na pampeliškový sirup, léčivé účinky pampelišky, sirup z pampelišek, taraxacum officinale, pampeliškový sirup