Grilování
Většina lidí si v létě večerní posezení s přáteli nebo víkend na
chatě bez grilování nedokáže představit. Chuť vepřového, hovězího a
kuřecího masa nebo ryb připravovaných na grilu můžeme zvýraznit buď jen
solí a pepřem, ale teprve marináda připravená z čerstvých bylinek mu dá
tu správnou kořeněnou chuť a aroma. Na trhu je nepřeberné množství
kořenících marinád k nakládání masa, ale pokud máme tu možnost a pár
bylinek si sami vypěstovat, nedá se to vůbec srovnávat. A to musíme
ještě vzít v úvahu, že bylinky jsou opravdu zdravé a zdraví
prospěšné.
K přípravě marinády můžeme použít nepřeberné množství bylinek
například tymián, oregáno, saturejku, estragon, bazalku, šalvěj,
rozmarýn, libeček a v neposlední
řadě i česnek. Samozřejmě jsou ještě i další, ale tyto jsou
nejpoužívanější a nejznámější.
Natrhané opereme a najemno posekáme. Přelijeme je hned olivovým olejem, aby
nám nezavadly a neztratily svoji chuť a vůni. Oleje nedáváme mnoho
obyčejně stačí tak do 100 ml, ale množství si musíme zvolit podle toho,
kolik máme připravených nakrájených bylinek. Můžeme samozřejmě přidat
i prolisovaný česnek. Výhodou je, že takovou marinádu si můžeme
připravit podle své chuti sobě na míru. Bylinky si musíme naložit nějaký
čas předem a potom teprve používat k marinování. Maso si nejlépe
osolíme mořskou solí, může být i obyčejná, opepříme, potřeme
bylinkovou marinádou a necháme v lednici rozležet. A pak už se můžeme
těšit na zaručeně dobrou pochoutku. Grilovat samozřejmě můžeme
i zeleninu jako například cuketu, rajčata, papriky a podobně.
Tagy: marináda z bylinek, marináda na grilování, marináda na kuře, marináda na maso, grilovací marináda, grilování s bylinkami, bylinková marináda