Grilování

Většina lidí si v létě večerní posezení s přáteli nebo víkend na chatě bez grilování nedokáže představit. Chuť vepřového, hovězího a kuřecího masa nebo ryb připravovaných na grilu můžeme zvýraznit buď jen solí a pepřem, ale teprve marináda připravená z čerstvých bylinek mu dá tu správnou kořeněnou chuť a aroma. Na trhu je nepřeberné množství kořenících marinád k nakládání masa, ale pokud máme tu možnost a pár bylinek si sami vypěstovat, nedá se to vůbec srovnávat. A to musíme ještě vzít v úvahu, že bylinky jsou opravdu zdravé a zdraví prospěšné.
K přípravě marinády můžeme použít nepřeberné množství bylinek například tymián, oregáno, saturejku, estragon, bazalku, šalvěj, rozmarýn, libeček a v neposlední řadě i česnek. Samozřejmě jsou ještě i další, ale tyto jsou nejpoužívanější a nejznámější.
Natrhané opereme a najemno posekáme. Přelijeme je hned olivovým olejem, aby nám nezavadly a neztratily svoji chuť a vůni. Oleje nedáváme mnoho obyčejně stačí tak do 100 ml, ale množství si musíme zvolit podle toho, kolik máme připravených nakrájených bylinek. Můžeme samozřejmě přidat i prolisovaný česnek. Výhodou je, že takovou marinádu si můžeme připravit podle své chuti sobě na míru. Bylinky si musíme naložit nějaký čas předem a potom teprve používat k marinování. Maso si nejlépe osolíme mořskou solí, může být i obyčejná, opepříme, potřeme bylinkovou marinádou a necháme v lednici rozležet. A pak už se můžeme těšit na zaručeně dobrou pochoutku. Grilovat samozřejmě můžeme i zeleninu jako například cuketu, rajčata, papriky a podobně.

Tagy: marináda z bylinek, marináda na grilování, marináda na kuře, marináda na maso, grilovací marináda, grilování s bylinkami, bylinková marináda