Malinový kompot

Suroviny na malinový kompot:
čerstvé, pevné, pěkně vybarvené zahradní maliny
Nálev: na 1 l vody 600 g cukru a 1 g kyseliny citrónové

Příprava malinového kompotu:
Maliny přebereme a na sítu po částech propláchneme. Červivé namočíme do vlažné vody se solí na 10 minut (20 g soli na 1 l vody), potom propláchneme a necháme odkapat. Maliny nasypeme do zavařovacích sklenic (půllitrových nebo menších), setřeseme, zalijeme horkým nálevem a sklenice uzavřeme víčky. Vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na teplotu 85 stupňů, potom při této teplotě sterilujeme ještě 20 minut.

Tagy: zavařování ovoce, ubus idaeus, zavařování malin, konzervování malin, kompot z malin, využití malin, zpracování malin, příprava malinového kompotu