Rebarborová marmeláda
Suroviny na rebarborovou marmeládu:
1 kg očištěné rebarbory
700 g cukru
1/2 lžičky kyseliny citrónové
kousek citrónové kůry
1/2 sáčku pektogelu
Příprava rebarborové marmelády:
Rebarboru dobře omyjeme, oloupeme, odstraníme tvrdé konce, nakrájíme na
kostky a spaříme vroucí vodou. Necháme odkapat, dáme do kastrolu, přidáme
dobře omytou, nadrobno pokrájenou citrónovou kůru, podlijeme dvěma
lžícemi vody a vaříme, až se rebarbora rozvaří. Potom přidáme pektogel
smíchaný se třemi lžícemi moučkového cukru, asi minutu povaříme,
přidáme zbytek cukru a vaříme do hustoty marmelády. Nakonec vmícháme
kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody a necháme ještě přejít
varem. Rebarborovou marmeládu plníme hned do čistých skleniček. Jejich
okraje dobře otřeme, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, než marmeláda
vychladne.
Tagy: rheum rhabarbarum, rebarbora recept, využítí rebarbory, reveňová marmeláda