Reveň (rebarbora) pěstování

Pěstování reveně, jinak zvané rebarbory, není náročné. Je to rostlina vhodná i do vyšších poloh. Rebarboře vyhovují středně těžké půdy bohaté na vápník. Rostlina má ráda slunečné místo, ale dobře snáší i polostín. Reveň můžeme pěstovat ze semen nebo dělením starých trsů.
Výsev provádíme na podzim, v říjnu a na jaře sazeničky rozsázíme. Rostliny musí být od sebe dostatečně vzdáleny (asi 80 cm), protože je to rostlina rozložitá a vydrží na jednom stanovišti kolem deseti let.
Jednodušší je množit rebarboru dělením trsů. Matečnou rostlinu můžeme rozdělovat až třetím rokem. Před výsadbou je dobré dát do vyhloubené jámy uleželou chlévskou mrvu nebo kompost. Reveň rebarboru sázíme nejlépe na jaře, někdy i na podzim do poloviny října. Každý odkopek by měl mít jeden až tři zdravé puky a několik kořenů. Puky by měly být při výsadbě tři až pět centimetrů pod zemí. Nové rostliny je třeba první zimu chránit před mrazem přihrnutím půdy, kompostu nebo rašeliny. Abychom měli pěkné rostliny je třeba včas odstranit květenství, aby rebarboru květy zbytečně nevysilovaly. Pokud už máme starší, hustou rostlinu se slabšími řapíky, je nutné jí rozdělit a kvalitnější odkopky můžeme nasázet. Rostliny je dobré na jaře pohnojit rozpustným dusíkatým hnojivem, na zimu přidat uleželou chlévskou mrvu nebo kompost a jednou za tři roky povápnit.
Pokud chceme sbírat kořen pro použití v domácím lékařství vyrývame ho nejdříve v pátém roce na podzim. Sloupneme vnější slupku, abychom nepoškodily vnitřek. Oloupaný oddenek rozřežeme na kousky asi 10 centimetrů dlouhé a sušíme nejdříve pozvolna, později rychle umělým teplem. Sušená rebarbora (oddenek) musí mít na lomu krásnou červenožlutou barvu.
Stonky reveně rebarbory pro kuchyňskou potřebu se sbírají v květnu a červnu, ale až druhým rokem, abychom rostlinu příliš nevysilovali. Postupně se odlamují tlusté řapíky. Listy se hned odkrojí, protože obsahují jedovaté látky a řapíky zbavené listů nám nebudou uvadat.
Reveň rebarboru používáme nejčastěji k přípravě koláčů a různých zavařenin.

Tagy: sběr rebarbory, sušená rebarbora, reveň sušení, reveň lékařská, reveň kořen, rheum rhabarbarum, pěstování reveně, rebarbora recept