Med ze sedmikrásek

Suroviny na přípravu medu ze sedmikrásek:
500 květů sedmikrásek
750 g třtinového cukru (může být i obyčejný)
1 limetka
3/4 l vody

Příprava sedmikráskového medu:
Sedmikrásky dobře očistíme, aby nám zbyly jen čisté květy, propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme asi 1/2 hodiny namočené, abychom ještě odplavily zbylé nečistoty a hmyz. Po té slijeme a ještě jednou propláchneme. Limetku zbavíme kůry a nakrájíme na tenká kolečka. Slité sedmikrásky dáme spolu s limetkou do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Přiklopíme poklicí a uložíme na 24 hodin do chladu. Po této době ohřejeme, vaříme asi 10 minut a necháme vychladnout. Potom přelijeme přes plátýnko nebo čistou utěrku do hrnce a dobře vymačkáme. Přidáme cukr a na malém plameni za stálého míchání vaříme asi jeden a půl hodiny. Během varu se na medu utvoří pěna, kterou musíme posbírat. Správnou hostotu poznáme, když dáme trochu medu na talířek, necháme ho vychladit a potom zkusíme, jestli se nám dobře táhne a netrhá se. Med ze sedmikrásek naplníme do sklenic, uzavřeme, sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Sedmikráskový med usnadňuje vykašlávání. Je výborný do čaje, ale i na tousty a na chléb s máslem.

Tagy: bellis perennis, sedmikráskový med, výroba sedmikráskového medu, med z chudobek, léčivé účinky chudobky, léčivé účinky sedmikrásky