Med ze sedmikrásek
Suroviny na přípravu medu ze sedmikrásek:
500 květů sedmikrásek
750 g třtinového cukru (může být i obyčejný)
1 limetka
3/4 l vody
Příprava sedmikráskového medu:
Sedmikrásky dobře očistíme, aby nám zbyly jen čisté květy,
propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme asi 1/2 hodiny namočené,
abychom ještě odplavily zbylé nečistoty a hmyz. Po té slijeme a ještě
jednou propláchneme. Limetku zbavíme kůry a nakrájíme na tenká kolečka.
Slité sedmikrásky dáme spolu s limetkou do hrnce a zalijeme vroucí vodou.
Přiklopíme poklicí a uložíme na 24 hodin do chladu. Po této době
ohřejeme, vaříme asi 10 minut a necháme vychladnout. Potom přelijeme přes
plátýnko nebo čistou utěrku do hrnce a dobře vymačkáme. Přidáme cukr a
na malém plameni za stálého míchání vaříme asi jeden a půl hodiny.
Během varu se na medu utvoří pěna, kterou musíme posbírat. Správnou
hostotu poznáme, když dáme trochu medu na talířek, necháme ho vychladit a
potom zkusíme, jestli se nám dobře táhne a netrhá se. Med ze sedmikrásek
naplníme do sklenic, uzavřeme, sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme
vychladnout.
Sedmikráskový med usnadňuje vykašlávání. Je výborný do čaje, ale i na
tousty a na chléb s máslem.
Tagy: bellis perennis, sedmikráskový med, výroba sedmikráskového medu, med z chudobek, léčivé účinky chudobky, léčivé účinky sedmikrásky