Křen - léčivé účinky
Křen jako zelenina se používal již od starověku. U nás se vyskytuje
divoce nebo ho pěstujeme na našich zahradách. Konzumuje se hlavně kořen
(syrový, strouhaný, sušený a konzervovaný). Používá se také jeho nať
jako přísada do solené a konzervované zeleniny. Křen je chuťově
výrazná, ale i zdraví prospěšná zelenina. Jeho léčivé účinky jsou
známy již od pradávna.
Divoký křen je příliš ostrý, ale jako lék se lépe uplatňuje v lidovém
lékařství. V kuchyni se používá ponejvíce křen vypěstovaný na
zahradě. Vařený křen nemá velkou výživovou hodnotu a pro trávení a jako
léčivo téměř žádnou.
Křen má vysoký obsah vitamínu C, tak potřebného pro naše zdraví.
Obsahuje ho asi 4–5× více než citróny a pomeranče. Éterické silice
obsažené v křenu působí jako přírodní antibiotikum.
Křen podporuje činnost žlučníku a jater. Zajišťuje tvorbu aminokyseliny
methioninu, která detoxikuje játra, což je důležité při pravidelném
užívání chemických léků.
Křen jako lék je využíván k léčbě různých infekcí a posiluje naší
imunitu. Je používán při nachlazení, nemocech dýchacích cest a chřipce,
protože má schopnost rozpouštět hleny a usnadňujě jejich
vykašlávání.
Křen má také diuretické účinky, takže podporuje tvorbu moči a napomáhá
vyplavování škodlivých látek z organismu. Proto je dobrý například při
léčbě revmatismu. Pro revmatiky by měl být křen přítomen jako příloha
k veškerým masům, rybám a podobně.
Další jeho léčivé účinky se využívají při nechutenství, zánětech
ledvin a ledvinových kamenech, jaterních chorobách, chronické bronchitidě,
zánětu průdušek, astmatu a podobně. Žvýkáním kořene křenu se
posilují zuby a dásně při paradentóze. Čaj z křenu je osvědčeným
prostředkem k léčbě průjmových onemocnění.
Zevně se používá křenový zábal na ložiska napadená artritidou. Na
takové místo se přiloží na několik minut až na půl hodiny vrstva
čerstvě nastrouhaného křenu a překryje se voskovaným plátnem. Obklad se
ponechá tak dlouho, až dojde ke zčervenání (nesmí se objevit puchýře).
Když zčervenání zmizí křenový zábal se zopakuje.
-Křenový sirup
Kořen křenu nakrájíme na kolečka, rozložíme na talíř a posypeme cukrem.
Vzniklou šťávu užíváme jako žlučopudný prostředek 1–2 lžičky
denně.
Jiný sirup si můžeme vyrobit a používat jako prevenci respiračních
chorob. Smícháme jednu lžíci nadrobno nastrouhaného křenu, 1 lžíci
nadrobno nakrájené cibule, 4 lžičky medu a 5 lžic vody. Vše povaříme
asi 4 minuty, necháme vychladnout a přecedíme. Užíváme 2× denně
1 lžičku.
-Křenové víno
Hrst čerstvého nastrouhaného křenu zalijeme půl litrem vína, dobře
uzavřeme a dáme do chladu. Křenové víno můžeme již po několika dnech
užívat při poruchách trávení, žaludeční neuróze, katarech trávícího
traktu a jaterních potížích.
Nežádoucích účinků se můžeme dočkat při nadměrné konzumaci
křenu. Může dojít k podráždění žaludku, střev nebo ledvin.
Používání křenu v těhotenství v přiměřeném množství by nemělo
mít žádný vliv na jeho průběh.
Tagy: křenový zábal, křen nežádoucí účinky, křen v těhotenství, křen a zdraví, křen jako lék, křenové víno, křenový sirup