Levandulový cukr

Levandulový cukr je výborný na přípravu moučníků nebo cukroví. Dá se použít také do smetanových krémů, ovocných salátů a podobně.
Květy levandule bychom měli sbírat za slunného počasí nejlépe v poledne, ne však po dešti.
Na domácí výrobu levandulového cukru potřebujeme 6 lžic nadrobno podrcených nebo rozmixovaných čerstvých květů levandule nebo 4 lžíce levandule sušené a 1/2 kg cukru. Vše smícháme dohromady, dáme do sklenice, uzavřeme a uložíme na suché a tmavé místo. Už za týden máme krásně provoněný levandulový cukr.
Aromatický cukr si můžeme udělat i přidáním jiných bylinek podle obliby nebo lze použít i pomerančovou nebo citrónovou kůru.
V uzavřené nádobě nám cukr vydrží až jeden rok.

Tagy: použití levandule, použití levandulového cukru, cukr s levandulí, lavandula angustifolia