Levandulový med
Suroviny na přípravu levandulového medu:
2 hrsti levandulových květů
1 l vody
1,5 – 2 kg cukru
3 citróny
kousek celé skořice
Příprava levandulového medu:
Levandulové květy dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme na plátky
pokrájené citróny, celou skořici a necháme asi 20 minut vařit. Hrnec
odstavíme a jeden den necháme louhovat. Potom scedíme, přidáme cukr a
zahříváme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Chvíli ještě necháme
povařit, až máme ideální konzistenci medu. Ještě horký levandulový med
naplníme do skleniček a uzavřeme.
Levandulový med je výborný k oslazení čaje nebo namazaný na chléb
s máslem.
Tagy: použití levandule, použití levandulového medu, domácí výroba levandulového medu, levandulový med recept, med z levandule, lavandula angustifolia