Bezinková marmeláda

Suroviny na bezinkovou marmeládu:
1 kg očištěných bezinek
600 g cukru
1 balíček pektogelu (40 g)
3 g kyseliny citrónové

Příprava bezinkové marmelády:
Bezinky opereme, zbavíme stopek, rozmačkáme do kastrolu a za stálého míchání povaříme, až se část tekutiny odpaří a slupky změknou. Pokud chceme mít marmeládu jemnější, přepasírujeme přes sítko. Potom odpařujeme v širokém kastrolu, než se objem zmenší asi o polovinu. Přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme 5 minut. Pektogel smícháme se 4 lžícemi cukru, nasypeme k bezinkám a vaříme. Potom postupně přisypáváme zbytek cukru, aniž bychom přerušily var. Ke konci přidáme kyselinu citrónovou. Pokud kápneme bezinkovou marmeládu na talířek a po vychladnutí zůstane kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, je marmeláda hotová. Vařící jí plníme do skleniček, otřeme okraje, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tagy: sambucus nigra, recept na bezinkovou marmeládu, výroba bezinkové marmelády, domácí bezinková marmeláda, marmelába z bezinek, použití bezinek, použití černého bezu