Bezinková marmeláda
Suroviny na bezinkovou marmeládu:
1 kg očištěných bezinek
600 g cukru
1 balíček pektogelu (40 g)
3 g kyseliny citrónové
Příprava bezinkové marmelády:
Bezinky opereme, zbavíme stopek, rozmačkáme do kastrolu a za stálého
míchání povaříme, až se část tekutiny odpaří a slupky změknou. Pokud
chceme mít marmeládu jemnější, přepasírujeme přes sítko. Potom
odpařujeme v širokém kastrolu, než se objem zmenší asi o polovinu.
Přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme 5 minut. Pektogel smícháme se
4 lžícemi cukru, nasypeme k bezinkám a vaříme. Potom postupně
přisypáváme zbytek cukru, aniž bychom přerušily var. Ke konci přidáme
kyselinu citrónovou. Pokud kápneme bezinkovou marmeládu na talířek a po
vychladnutí zůstane kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, je marmeláda
hotová. Vařící jí plníme do skleniček, otřeme okraje, zavíčkujeme,
obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: sambucus nigra, recept na bezinkovou marmeládu, výroba bezinkové marmelády, domácí bezinková marmeláda, marmelába z bezinek, použití bezinek, použití černého bezu