Bezová šťáva za studena

Suroviny na přípravu bezové šťávy za studena:
50 květů černého bezu
3 litry převařené vody
8 citrónů
2 kg cukru

Příprava bezové šťávy za studena:
Květy černého bezu necháme 24 hodin vyluhovat v převařené vodě a potom přecedíme. Do šťávy vymačkáme citróny a přidáme cukr. Cukr necháme rozpustit a pořádně promícháme. Plníme do čistých lahví.
Květů můžeme použít i více, šťáva bude silnější a chutnější. Květy pro výrobu bezové šťávy by měly být kvalitní, otrhané ve správný čas. Pokud by se sbíraly před odkvětem, nebude šťáva tak sladká.

Tagy: sambucus nigra, recept na bezovou šťávu, výroba bezové šťávy, domácí bezová šťáva, šťáva z květů černého bezu, použití černého bezu