Bezová šťáva

Suroviny na přípravu bezové šťávy:
40 květů černého bezu (sbíraného za suchého počasí)
2 kg cukru
5 citrónů
10 dkg kyseliny citrónové
3 litry vody

Příprava bezové šťávy:
Květy propláchneme, dáme do vody, přidáme jeden na kolečka nakrájený citrón, přivedeme k varu a odstavíme. Potom necháme 24 hodin vylouhovat a přecedíme do hrnce. Přidáme vymačkanou šťávu ze zbylých citrónů, kyselinu citrónovou a cukr. Dáme na vařič, za občasného zamíchání přivedeme k varu a odstavíme. Plníme do skleněných lahví a navrch můžeme zakápnout rumem, aby šťáva déle vydržela. Můžeme také naplnit do zavařovacích sklenic, zavíčkovat a 20 minut zavařovat, než chytnou víčka.

Tagy: sambucus nigra, recept na bezovou šťávu, výroba bezové šťávy, domácí bezová šťáva, šťáva z květů černého bezu, použití černého bezu