Bezová šťáva
Suroviny na přípravu bezové šťávy:
40 květů černého bezu (sbíraného za suchého počasí)
2 kg cukru
5 citrónů
10 dkg kyseliny citrónové
3 litry vody
Příprava bezové šťávy:
Květy propláchneme, dáme do vody, přidáme jeden na kolečka nakrájený
citrón, přivedeme k varu a odstavíme. Potom necháme 24 hodin vylouhovat a
přecedíme do hrnce. Přidáme vymačkanou šťávu ze zbylých citrónů,
kyselinu citrónovou a cukr. Dáme na vařič, za občasného zamíchání
přivedeme k varu a odstavíme. Plníme do skleněných lahví a navrch
můžeme zakápnout rumem, aby šťáva déle vydržela. Můžeme také naplnit
do zavařovacích sklenic, zavíčkovat a 20 minut zavařovat, než
chytnou víčka.
Tagy: sambucus nigra, recept na bezovou šťávu, výroba bezové šťávy, domácí bezová šťáva, šťáva z květů černého bezu, použití černého bezu