Kopřivová polévka
Suroviny na přípravu kopřivové polévky:
4 hrsti čerstvě natrhaných kopřiv (jenom vršky)
pár lístků libečku
2 šalotky
2 stroužky česneku
1 litr zeleninového vývaru
kousek másla asi 50 g
150 ml smetany
sůl
pepř
Příprava kopřivové polévky:
Kopřivy propereme ve studené vodě, potom je spaříme vroucí vodou, aby při
krájení nepálily a scedíme. Cibulku a česnek nakrájíme nadrobno a na
másle orestujeme. Kopřivy pokrájíme, přidáme spolu s lístky libečku
k cibulce, ještě chvíli restujeme a potom zalijeme vývarem. Vaříme asi
čtvrt hodiny a polévku odstavíme. Nakonec kopřivovou polévku rozmixujeme,
vmícháme smetanu, dochutíme solí a pepřem a podáváme. Do hotové polévky
můžeme přidat osmažené kostičky housky.
Tagy: urtica dioica, kopřiva v receptech, recepty z kopřivy, použití kopřivy, polévka z kopřiv, jarní polévka