Kopřivový čaj

Kopřiva patří k našim nevýznamějším léčivým rostlinám. Mimo jiné má krvetvorné a pročišťující účinky, které můžeme využít při jarní pročišťující kůře. Mladé výhonky kopřivy sbíráme na jaře a používáme pro čtyřtýdenní čajovou kůru. Jeden šálek kopřivového čaje pijeme nalačno po doušcích a další dva šálky postupně během celého dne.
Na jeden šálek čaje potřebujeme vrchovatou lžičku kopřivy, kterou přelijeme vroucí vodou, necháme minutu odstát a přecedíme.
Kopřivovou čajovou kůru na pročištění můžeme zopakovat i na podzim, když kopřiva opět vyrazí mladé výhonky.
Je také dobré kopřivu nasušit a jako prevenci pít kopřivový čaj po celý rok.

Tagy: jarní čaj na pročištění, jak dlouho pít kopřivový čaj, na co je dobrý kopřivový čaj, bylinkový čaj, urtica dioica, kopřivová čajová kůra, léčivé účinky kopřivy, čaj z čerstvých kopřiv, pročišťující čaj, kopřivový čaj účinky