Kopřivový čaj
Kopřiva patří k našim nevýznamějším léčivým rostlinám. Mimo
jiné má krvetvorné a pročišťující účinky, které můžeme využít
při jarní pročišťující kůře. Mladé výhonky kopřivy sbíráme na
jaře a používáme pro čtyřtýdenní čajovou kůru. Jeden šálek
kopřivového čaje pijeme nalačno po doušcích a další dva šálky
postupně během celého dne.
Na jeden šálek čaje potřebujeme vrchovatou lžičku kopřivy, kterou
přelijeme vroucí vodou, necháme minutu odstát a přecedíme.
Kopřivovou čajovou kůru na pročištění můžeme zopakovat i na podzim,
když kopřiva opět vyrazí mladé výhonky.
Je také dobré kopřivu nasušit a jako prevenci pít kopřivový čaj po
celý rok.
Tagy: jarní čaj na pročištění, jak dlouho pít kopřivový čaj, na co je dobrý kopřivový čaj, bylinkový čaj, urtica dioica, kopřivová čajová kůra, léčivé účinky kopřivy, čaj z čerstvých kopřiv, pročišťující čaj, kopřivový čaj účinky