Celer - léčivé účinky
Celer je u nás oblíbenou zeleninou nejen pro své výrazné chuťové
vlastnosti, které se využívají při přípravě různých polévek, omáček
a salátů, ale i pro
své léčivé účinky. Bulvy celeru obsahují bílkoviny a množství
minerálních látek, listy mají vysoký obsah vitamínů, tak potřebných pro
naše zdraví. Kromě jiných léčivých účinků celer příznivě ovlivňuje
látkovou výměnu a povzbuzuje chuť k jídlu.
Celer je významným zdrojem vitamínů skupiny B (obsahuje je všechny).
Vitamíny skupiny B jsou důležité pro zdravou kůži, vlasy, nehty, upravují
činnost ledvin a jater a přispívají k psychické rovnováze. Nať celeru
má vysoký obsah vitamínu C. Jsou zde ještě zastoupeny vitamíny A,K a
E.
V celeru najdeme ještě další zdraví prospěšné minerály, mezi nimi
valin, podporující mechanismus vidění, kyselinu jablečnou a citrónovou,
sodík, draslík, hořčík, mangan, chlór, síru, vápník, fosfor a železo.
Jeden kilogram celeru poskytne 40 kalorií.
Syrový celer užívaný vnitřně má diuretické účinky, takže podporuje
tvorbu moči, rozpouští usazeniny a pomáhá je odplavit z organismu. Proto
je také dobrým pomocníkem při dně, revmatismu a artritidě.
Celer také snižuje hladinu krevního cukru, snižuje hodnoty krevního tlaku,
příznivě působí na srdeční obtíže, mírní kornatění tepen, působí
dobře na trávení, upravuje nepravidelnou menstruaci a příznivě působí
i při kataru průdušek.
Celer z hlediska léčivých účinků je vedle petržele a květáku
nejcenější zeleninou na obtíže močových cest.
Semena celeru povzbuzují chuť k jídlu, trávení a podporují uvolňování
plynů.
Zevně působí například tišivě na rány a omrzliny. K vnitřnímu
použití si můžeme připravit například celerový salát nebo celerovou
šťávu.
Léčivé účinky si zachovává rovněž celerová nať, lodyhy i hlízy
v sušeném stavu. Dlouhým vařením se ztrácí z celeru cenné vitamíny a
éterické silice.
-Celerová šťáva
Z nastrouhaného celeru a cukru v poměru 5:1 získáme šťávu,která
působí příznivě na celkovou kondici. Užívá se 1 – 2 lžičky po
jídle. Inhalace celerové šťávy se používá při migrénách a bolestech
hlavy. Zevně se celerová šťáva používá na omývání ran, k obkladům
na rány a do koupelí.
-Nálev z natě a semen
Nálev se užívá jako lék při plynatosti a střevních kolikách.
-Extrakt z celerové natě
Pokrájenou nať dáme do láhve, zalijeme lihema postavíme npálenkou a
2 týdny na tmavé místo. Potom slijeme a znovu zalijeme, ale obyčejnou a
necháme opět 2 týdny. Oba vylouhované extrakty slijeme dohromady do tmavé
láhve a užíváme jako lék 2 – 3 krát denně čajovou lžičku při
astmatu, revmatismu a ischiasu.
V těhotenství, hlavně v prvním trimestru, je celer vedle petržele a
různých léčivých bylin (např. pelyněk, šalvěj, tymián, majoránka, zázvor) nevhodnou
zeleninou, protože způsobuje překrvení pánevního dna.
Tagy: apium graveolens, celer a jeho účinky, celer v těhotenství, celer pro zdraví, celer jako lék, léčivé účinky celeru, použití celeru, celerová šťáva