Džuveč

Suroviny na džuveč:
1 kg zeleniny (mrkev, rajčata, květák, zelené
fazolky, hrášek, lilek, brambory, paprika)
1/2 kg mletého nebo nadrobno pokrájeného vepřového masa
1/2 hrnečku rýže
3 – 4 cibule
3 stroužky česneku
2 – 3 lžíce rajského protlaku
sklenice bílého vína
2 lžíce oleje
špetka mletého koriandru, tymiánu, pepře
3 lžíce posekané petrželky a celerové natě
saturejka
pálivá paprika
1 lžíce cukru
sůl

Postup:
Zeleninu nakrájíme, krátce podusíme na oleji, na kterém jsme před tím osmahli nakrájenou cibuli a česnek a přidáme ještě ke konci rajský protlak. Do skleněné zalékací nádoby vymazané olejem klademe střídavě vrstvy zeleniny, masa, trochu rýže a koření a pokračujeme znovu, až je nádoba téměř plná. Navrch dáme rajčata, zalijeme vínem, pokapeme olejem a pečeme zakryté v předem vyhřáté troubě asi jednu a půl až dvě hodiny. Džuveč lze připravit i bez masa a rýže. Jako přílohu můžeme použít pečivo.

Tagy: apium graveolens, recepty z celeru, zeleninové recepty, recepty z mletého masa