Celer ve sladkokyselém nálevu
Suroviny na celer ve sladkokyselém nálevu:
čerstvý tvrdý celer s bílou dužinou
2 řezy cibule do jedné sklenice
Koření pro litrovou sklenici:
1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek
2 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
Nálev I. (60% celeru, 40% nálevu):
na 1 litr vody 0,25 – 0,3 l 8% octa, 70 g cukru, 20 g soli
Nálev II. (75% celeru, 25% nálevu):
na 1 litr vody 0,3 – 0,35 l 8% octa, 80 g cukru, 25 g soli
Příprava celeru ve sladkokyselém nálevu:
Celer na chvíli namočíme do studené vody, potom ho omyjeme, oloupeme a
nakrájíme na kostičky, hranolky nebo plátky. Vše povaříme téměř do
měkka ve vodě s přídavkem kyseliny citrónové (10 g na 1 l vody). Celer
vyjmeme, propláchneme na cedníku studenou vodou a necháme odkapat. Po té
vsypeme do sklenic, na jejichž dno jsme dali propláchnuté koření. Sklenice
zalijeme horkým nálevem, uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce
s horkou vodou a sterilujeme.
Zahříváme na teplotu 95 stupňů – 20 minut. Sterilujeme při
95 stupních sklenice 0,7 – 0,9 l – 30 minut, sklenice 0,5 l –
25 minut.
Tagy: apium graveolens, zavařování zeleniny, zavařování celeru, zavařovaný celer, sterilovaný celer