Sarmale
Suroviny na sarmale:
400 g mletého vepřového masa
150 g mletého hovězího masa
1 – 2 cibule
1 – 2 vejce
1/2 hrnečku předvařené rýže
1 lžíce rozsekané celerové natě
1 lžíce petrželky
tymián
pepř
sůl
100 g slaniny
klobása
sklenka bílého vína nebo trochu vývaru
4 – 5 rajčat
2 lžíce oleje
případně jogurt a kopr
Příprava sarmale:
Mleté maso smícháme s petrželkou, celerovou natí, kořením, trochou
nakrájené cibulky, solí, předvařenou rýží a vejci. Naplníme do zelných
listů a svineme v malé balíčky, velké asi jako vlašský ořech. Do
zapékací misky vytřené olejem poklademe zbytek pokrájeného zelí,
přidáme závitky, kousky klobásy, kostičky slaniny a zbytek pokrájené
cibule. Vrstvy opakujeme, napovrch dáme pokrájená rajčata, zalijeme vínem
nebo vývarem, pokryjeme celými listy zelí a dusíme v troubě pozvolna asi
2 hodiny. Čtvrt hodiny před koncem přípravy můžeme zalít bílým
jogurtem s rozsekaným koprem. Jako přílohu můžeme použít pečivo nebo
dušenou rýži.
Tagy: apium graveolens, recepty z mletého masa