Nakládané cibulky

Suroviny na nakládané cibulky:
drobné cibulky do průměru 3 cm nebo šalotky
kyselina citrónová
červená nebo zelená paprika (není nutná)
Koření (dávka na litrovou sklenici):
1 bobkový list
1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek
2 zrnka nového koření
Suroviny na nálev:
na 1 l vody 100 g cukru, 30 g soli, 0,25 – O,3 l 8% octa

Příprava nakládaných cibulek:
Cibulky oloupeme, dáme do teplé vody okyselené kyselinou citrónovou (1/2 lžičky na 1 l vody) a pomalu zahříváme téměř k varu. Potom cibulky scedíme, propláchneme studenou vodou a vsypeme do sklenic, na jejichž dno jsme vložili opláchnuté koření. Okraje sklenic (u skla) ozdobíme proužky papriky. Sklenice zalijeme horkým nálevem, dobře uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Doba sterilace nakládaných cibulek: zahřátí na 85 stupňů – 20 minut, po té sterilace při 85 stupních – 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l).

Tagy: sterilované cibulky, použití cibule, zavařování zeleniny, nakládaná šalotka, sterilovaná šalotka, allium cepa