Jahodová marmeláda

Na výrobu jahodové marmelády stačí méně hodnotné jahody, mohou být přezrálé, příliš měkké a podobně.
Na 1 kg jahodového protlaku potřebujeme 600 g cukru, 40 g pektogelu, 2 – 3 lžičky kyseliny citrónové.

Příprava jahodové marmelády:
Jahody opereme, odstraníme stopky a kališní lístky a propláchneme v cedníku pod tekoucí vodou. Potom je rozmačkáme a za stálého míchání rozvaříme. Vzniklý rozvar prolisujeme přes jemné sítko. Protlak odvážíme a za stálého míchání povaříme v nízkém kastrolu, až se objem zmenší asi o jednu třetinu. Pak přidáme asi 1/4 množství cukru a povaříme 5 minut. Pektogel smícháme se 4 lžícemi moučkového cukru, vmícháme do jahodového protlaku, po rozpuštění vmícháme postupně zbytek cukru tak, aby se nepřerušil var a vaříme dále. Ke konci přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Když se na povrchu marmelády objeví pěna, lžící ji sebereme. Jakmile marmeláda zhoustne a začne rosolovat, odstavíme jí a ihned naplníme do skleniček. Okraje skleniček otřeme, uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tagy: fragaria, domácí jahodová marmeláda, marmeláda z jahod, výroba jahodové marmelády, recept na jahodovou marmeládu, zavařování ovoce