Jahodová marmeláda
Na výrobu jahodové marmelády stačí méně hodnotné jahody, mohou být
přezrálé, příliš měkké a podobně.
Na 1 kg jahodového protlaku potřebujeme 600 g cukru, 40 g pektogelu, 2 –
3 lžičky kyseliny citrónové.
Příprava jahodové marmelády:
Jahody opereme, odstraníme stopky a kališní lístky a propláchneme
v cedníku pod tekoucí vodou. Potom je rozmačkáme a za stálého míchání
rozvaříme. Vzniklý rozvar prolisujeme přes jemné sítko. Protlak
odvážíme a za stálého míchání povaříme v nízkém kastrolu, až se
objem zmenší asi o jednu třetinu. Pak přidáme asi 1/4 množství cukru a
povaříme 5 minut. Pektogel smícháme se 4 lžícemi moučkového cukru,
vmícháme do jahodového protlaku, po rozpuštění vmícháme postupně zbytek
cukru tak, aby se nepřerušil var a vaříme dále. Ke konci přidáme kyselinu
citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Když se na povrchu marmelády
objeví pěna, lžící ji sebereme. Jakmile marmeláda zhoustne a začne
rosolovat, odstavíme jí a ihned naplníme do skleniček. Okraje skleniček
otřeme, uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: fragaria, domácí jahodová marmeláda, marmeláda z jahod, výroba jahodové marmelády, recept na jahodovou marmeládu, zavařování ovoce