Jahodový džem II.
Na přípravu jahodového džemu potřebujeme:
méně zralé, dobře vybarvené jahody
na 1 kg jahod je třeba 500 g cukru krystal, 200 g cukru moučka, 40 g
pektogelu a 3 g kyseliny citrónové
Příprava jahodového džemu:
Jahody opereme, zbavíme stopek a kališních lístků a ještě jednou
propláchneme. Potom jahody podlijeme 4 lžícemi vody a rychle uvedeme
k varu. Přidáme 1/4 dávky cukru krystal a vaříme asi čtvrt hodiny. Potom
přidáme pektogel smíchaný s 200 g moučkového cukru, po třech minutách
varu dodáme zbytek krystalového cukru, a vaříme až džem začne rosolovat.
Ke konci přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody. Vařící
džem naplníme do skleniček, okraje rychle utřeme, upevníme víčka,
skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: fragaria, zpracování jahod, výroba jahodového džemu, džem z jahod