Jahodový džus

Na přípravu jahodového džusu potřebujeme hodně zralé jahody, kyselinu citrónovou a cukr. Na 1 kg protlaku z jahod je potřeba asi 250 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové.

Nejdříve jahody propereme v několika vodách, odstraníme lístečky se stopkami a necháme odkapat. Potom je rozmixujeme, přecedíme přes jemné sítko a vzniklý protlak dobře promícháme s odpovídající dávkou cukru a kyseliny citrónové. Jahodový džus nalijeme do zavařovacích sklenic a upevníme víčka.
Sklenice vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Nejdříve 15 minut zahříváme na teplotu 85 stupňů a při této teplotě 20 minut sterilujeme (sklenice o obsahu 720 ml).
Nebo nejdříve džus ohřejeme na 90 stupňů, při této teplotě jej udržujeme asi 5 minut a až po té plníme do zavařovacích sklenic. Okraje sklenic otřeme, upevníme víčka, sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Jahodový džus při podávání ředíme vodou nebo sodou v poměru 1:1 až 1:2.

Tagy: fragaria, příprava jahodového džusu, výroba jahodového džusu, domácí jahodový džus, džus z jahod, zavařování ovoce