Jahodový džus
Na přípravu jahodového džusu potřebujeme hodně zralé jahody, kyselinu citrónovou a cukr. Na 1 kg protlaku z jahod je potřeba asi 250 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové.
Nejdříve jahody propereme v několika vodách, odstraníme lístečky se
stopkami a necháme odkapat. Potom je rozmixujeme, přecedíme přes jemné
sítko a vzniklý protlak dobře promícháme s odpovídající dávkou cukru a
kyseliny citrónové. Jahodový džus nalijeme do zavařovacích sklenic a
upevníme víčka.
Sklenice vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Nejdříve 15 minut zahříváme na teplotu 85 stupňů a při této teplotě
20 minut sterilujeme (sklenice o obsahu 720 ml).
Nebo nejdříve džus ohřejeme na 90 stupňů, při této teplotě jej
udržujeme asi 5 minut a až po té plníme do zavařovacích sklenic. Okraje
sklenic otřeme, upevníme víčka, sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme
vychladnout.
Jahodový džus při podávání ředíme vodou nebo sodou v poměru 1:1
až 1:2.
Tagy: fragaria, příprava jahodového džusu, výroba jahodového džusu, domácí jahodový džus, džus z jahod, zavařování ovoce