Jahodový džem I.
Na přípravu jahodového džemu z proslazených jahod potřebujeme:
méně zralé, ale dobře vybarvené jahody
na 1 kg jahod – 500 g cukru krystal, 200 g cukru moučka, 40 g pektogelu,
3 g kyseliny citrónové
Příprava jahodového džemu:
Jednu várku připravujeme najvýše z 1,5 kg jahod.
Jahody opereme, zbavíme stopek, promícháme s polovičním množstvím cukru
krystal a necháme přes noc proslazovat. Druhý den přivedeme k varu a
vaříme za stálého míchání, až se tekutina z jahod dostatečně
odpaří. Do zhoustlého jahodového džemu nasypeme pektogel promíchaný
s 200 g moučkového cukru, po třech minutách přidáme zbývající
krystalový cukr a vaříme dále než začne džem rosolovat. Před koncem varu
přidáme kyselinu citrónovou, rozpuštěnou ve lžíci vody. Ke konci ještě
sebereme lžící nebo sběračkou pěnu. Hotový jahodový džem naplníme do
skleniček, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: fragaria, zpracování jahod, výroba jahodového džemu, džem z jahod