Jahodový kompot II.

Na přípravu jahodového kompotu potřebujeme:
středně velké vyzrálé jahody
Nálev: na 1 litr vody – 1/2 kg cukru a 1 g kyseliny citrónové

Příprava jahodového kompotu:
Jahody přebereme, opereme, vykroutíme stopky, ještě jednou opláchneme, necháme odkapat a dáme do větší misky. Přelijeme je nálevem teplým asi 60 stupňů tak, aby byly ponořené. Nádobu přikryjeme pokličkou, uložíme do chladu a necháme 4 hodiny. Občas jimi šetrně zamícháme. Potom slijeme z jahod proslazený nálev, jahody urovnáme do sklenic a zalijeme nálevem ohřátým téměř k varu. Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Nejdříne zahříváme 20 minut na 85 stupňů, potom sterilujeme při této teplotě 20 minut (sklenice 0,5 l), 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l).

Tagy: fragaria, příprava jahodového kompotu, sterilace jahod, konzervace jahod, zavařování jahod, zavařování ovoce