Jahodový sirup I.
Na přípravu jahodového sirupu můžeme použít i příliš měkké,
přezrálé jahody.
Na 1 kg očištěných jahod potřebujeme 1/2 kg cukru a 2 – 3 g kyseliny
citrónové.
Příprava jahodového sirupu:
Jahody opereme, odstraníme stopky s lůžky, rozdrtíme v míse nebo vysoké
sklenici a posypeme cukrem. Za občasného zamíchání je necháme několik
dní vylouhovat (mírné nakvašení není závadou). Potom jahody
přefiltrujeme přes zavěšené plátno nebo plátěný sáček, necháme
odkapávat nejlépe přes noc, ovoce nemačkáme, aby šťáva zůstala čirá.
Šťávu potom rychle zahřejeme na teplotu 85 stupňů, hned naplníme do
lahví, uzavřeme vyvařenými korkovými zátkami a obrátíme dnem vzhůru. Po
vychladnutí zátky rovnoměrně zařízneme a namočíme v rozehřátém
parafínu.
Pokud jahody nenakvasily, můžeme z odkapaných jahod ještě připravit
marmeládu.
Tagy: fragaria, domácí jahodový sirup, výroba jahodového sirupu, příprava jahodového sirupu, sirup z jahod, zavařování ovoce