Jahodový sirup I.

Na přípravu jahodového sirupu můžeme použít i příliš měkké, přezrálé jahody.
Na 1 kg očištěných jahod potřebujeme 1/2 kg cukru a 2 – 3 g kyseliny citrónové.

Příprava jahodového sirupu:
Jahody opereme, odstraníme stopky s lůžky, rozdrtíme v míse nebo vysoké sklenici a posypeme cukrem. Za občasného zamíchání je necháme několik dní vylouhovat (mírné nakvašení není závadou). Potom jahody přefiltrujeme přes zavěšené plátno nebo plátěný sáček, necháme odkapávat nejlépe přes noc, ovoce nemačkáme, aby šťáva zůstala čirá. Šťávu potom rychle zahřejeme na teplotu 85 stupňů, hned naplníme do lahví, uzavřeme vyvařenými korkovými zátkami a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí zátky rovnoměrně zařízneme a namočíme v rozehřátém parafínu.
Pokud jahody nenakvasily, můžeme z odkapaných jahod ještě připravit marmeládu.

Tagy: fragaria, domácí jahodový sirup, výroba jahodového sirupu, příprava jahodového sirupu, sirup z jahod, zavařování ovoce