Jahodový sirup II.

Na jahodový sirup stačí i jahody příliš měkké a přezrálé.
Na 1 litr šťávy je třeba 1,5 kg cukru a 4 g kyseliny citrónové.

Příprava jahodového sirupu:
Jahody opereme, odstraníme stopky s lůžky, rozmačkáme a necháme chvíli rozležet. Pak je vylisujeme a necháme překapat přes plátno nebo plátěný sáček. Čirou šťávu odměříme, přidáme odvážený cukr, kyselinu citrónovou a za stálého míchání zahřejeme na 85 stupňů. Jahodový sirup hned naplníme do lahví, uzavřeme vyvařenými korkovými zátkami a obrátíme dnem vzhůru. Jakmile sirup vychladne, zátky rovnoměrně zařízneme a hrdla lahví namočíme v rozehřátém parafínu.

Tagy: fragaria, domácí jahodový sirup, výroba jahodového sirupu, příprava jahodového sirupu, sirup z jahod, zavařování ovoce