Jahodový sirup II.
Na jahodový sirup stačí i jahody příliš měkké a přezrálé.
Na 1 litr šťávy je třeba 1,5 kg cukru a 4 g kyseliny citrónové.
Příprava jahodového sirupu:
Jahody opereme, odstraníme stopky s lůžky, rozmačkáme a necháme chvíli
rozležet. Pak je vylisujeme a necháme překapat přes plátno nebo plátěný
sáček. Čirou šťávu odměříme, přidáme odvážený cukr, kyselinu
citrónovou a za stálého míchání zahřejeme na 85 stupňů. Jahodový
sirup hned naplníme do lahví, uzavřeme vyvařenými korkovými zátkami a
obrátíme dnem vzhůru. Jakmile sirup vychladne, zátky rovnoměrně
zařízneme a hrdla lahví namočíme v rozehřátém parafínu.
Tagy: fragaria, domácí jahodový sirup, výroba jahodového sirupu, příprava jahodového sirupu, sirup z jahod, zavařování ovoce