Jahodový kompot I.
Na přípravu jahodového kompotu potřebujeme:
středně velké vyzrálé jahody
Nálev: Na 1 litr vody – 1/2 kg cukru a 1 g kyseliny citrónové
Příprava jahodového kompotu:
Jahody přebereme, dobře opereme, obereme stopky, ještě propláchneme a
necháme odkapat. Potom je naplníme do zavařovacích sklenic, zalijeme horkým
nálevem, uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a
sterilujeme.
Nejdříve zahříváme na 85 stupňů 20 minut, potom sterilujeme při
85 stupních (sklenice 0,5 l) – 20 minut, (sklenice 0,7 – 0,9 l) –
25 minut. Po ukončení sterilace vyndáme z hrnce a necháme vychladnout.
Lepší barvu jahodového kompotu můžeme docílit přidáním několika
rozmačkaných kuliček černého rybízu.
Tagy: fragaria, příprava jahodového kompotu, sterilace jahod, konzervace jahod, zavařování jahod, zavařování ovoce