Jahodový kompot III.

Tento recept je na jahodový kompot bez sterilace v zavařovacím hrnci.
Suroviny:
středně velké, čerstvé, vyzrálé jahody
Rozvar: na 1 litr vody 1/2 kg cukru a 1 g kyseliny citrónové

Příprava jahodového kompotu:
Jahody přebereme opereme, vykroutíme stopky, ještě jednou opláchneme a necháme odkapat. Cukr svaříme s vodou a kyselinou citrónovou. Do vařícího rozvaru přidáme jahody a při mírném varu povaříme 5 minut. Jahody sundáme z plotny, překryjeme a necháme stát v chladu do druhého dne. Druhý den jahody ještě krátce povaříme, nalijeme do sklenic, okraje otřeme a uzavřeme víčky. Sklenice s jahodovým kompotem obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tagy: fragaria, příprava jahodového kompotu, sterilace jahod, konzervace jahod, zavařování jahod, zavařování ovoce